Pages

Jul 26, 2013

Tak Dapat Diwarisi

Assalamualaikum wbt.

Iman tak dapat diwarisi
Dari seorang ayah yang bertaqwa
Ia tak dapat dijual-beli
Ia tiada di tepian pantai

Walau apapun caranya jua
Engkau mendaki gunung yang tinggi
Engkau merentas lautan api
Namun tak dapat jua dimiliki
Jika tidak kembali pada Allah

Jika tidak kembali pada Allah

Begitulah indahnya bait2 lirik dalam lagu Iman Mutiara yang dipopularkan oleh kumpulan Raihan suatu ketika dahulu....

Hakikat Iman yang tidak boleh diwarisi dan diwariskan. Daripada mana pun asal kita, keturunan kita dan begitu juga zuriat keturunan kita, semuanya tak dapat mewarisi iman melainkan Satu Jalan iaitu KEMBALI KEPADA ALLAH.

Ayuh bersegera kita kembali kepada Allah dalam apa jua keadaan kita kerana hanya itu sahaja jalan untuk kita merasakan IMAN di dalam hati kita.

Masih belum terlambat selagi nyawa masih dipinjamkan, umur masih dipinjamkan dan segalanya secara percuma...Alhamdulillah tidak pernah diminta bayaran.

Semoga kita terus berusaha berubah ke arah kebaikan dalam segala segi kehidupan kerana usia kita yang bertambah seharusnya lebih mematangkan kita semua..insyaAllah.

Akhiru kalam,

Maa3salamah...


Jul 17, 2013

Salam Ramadhan & Sedikit Muhasabah

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah....
Pantas masa berlalu...dah lebih seminggu kita berpuasa. Allah masih beri kita semua peluang mendidik diri kita dalam madrasah Ramadhan.

Walau sebesar mana pun ujian yang mendatang pada diri kita, moga kita tidak alpa dan sentiasa beringat-ingat untuk merebut pelbagai ganjaran yang Allah sediakan untuk kita sepanjang bulan Ramadhan ini. Kita seharusnya bersyukur kerana hidup beragama Islam dan memahami agama Islam dan kita sungguh istimewa disediakan bulan ini sedangkan itu tiada pada agama lain.

Dalam usaha kita menempuh jalan, meredah segala halangan, tujuannya tidak lain dan tidak bukan untuk kembali bertemu Sang Pencipta suatu hari nanti. Bila saya fikirkan semula, dulu asal saya dari lahir ke dunia, kemudian menginjak ke umur dewasa dan seterusnya menempuh hari2 yang semakin mendekat ke noktah terakhir.

Untuk apa?

Dengan merenung semula, tujuan saya diciptakan ke dunia, ia boleh menenangkan fikiran ini dan melihat segala yang kita tempuhi sehari-hari adalah garisan2 ujian yang mesti ditempuh.

Namun,
pada akhirnya saya akan pulang ke tempat asal, bertemu Sang Pencipta. Mahu atau tidak mahu itulah hakikat kita sebagai manusia yang sentiasa lupa dan sentiasa perlu diingatkan tentang tujuan kehidupan yang sementara ini.

Sama2 kita bermuhasabah diri, dalam keadaan dunia yang semakin tua umurnya. Dalam suasana manusia yang semakin alpa dengan kehidupan dunia dan segala 'kecanggihan teknologi' dan segala macam perhiasan yang boleh merambangkan mata yang tidak dilapisi dengan selaput keimanan dan ketaqwaan yang jitu.

Ingin saya kongsikan di sini satu hadith menceritakan,
Seorang sahabat Rasulullah bertanya, "Ya Rasulullah, yang bagaimanakah orang yang baik perbuatannya?" Nabi menjawab,"Yang panjang usianya dan baik amal perbuatannya." Sahabat bertanya lagi, "Dan yang bagaimana orang yang paling buruk?" Nabi menjawab,"Adalah orang yang panjang usianya dan buruk amal perbuatannya." 
(Hadith riwayat Ath-Thabrani dan Abu Na'im)

Selamat Mentarbiah Diri..

Jul 3, 2013

Tukang Masak

Assalamualaikum wbt.

Satu hari, dalam perjalanan yang panjang masa balik sekolah, berborak2 pasal restoran2 sekitar yang pada mula makanannya sedap, tapi dah jadi tak sedap.

Ada pulak yang mulanya tak sedap tapi jadi sedap pulak. Bila dicungkil2 sebabnya, TUKANG MASAK.

Berubah2 rasa disebabkan tukang masak yang berbeza dan bertukar2. Ada yang restoran sama cuma cawangan ja yang berbeza tapi tetap ada yang sedap dan ada yang kurang sedap.

Bila kami duk bincang2, kesimpulannya TUKANG MASAK tu penting. Kalau tak sedap, pelanggan makin kurang. Tambahan pulak kalau service lambat.

Harap boleh jadi TUKANG MASAK yang boleh menambat hati 'pelanggan' di rumah satu hari nanti.

Insyaallah.