Pages

Mar 17, 2014

Kehidupan Realiti

Assalamualaikum wbt.

Bismillah..........

Hari ini, saya nak kongsikan satu hasil cetusan idea seorang sahabat yang amat istimewa dalam hidup saya.
Sama-sama kita mengambil iktibar daripada hasil tulisan beliau. Saya menunaikan amanah untuk di 'publish' di ruang ini....



KEHIDUPAN REALITI (part 1)

Hari demi hari, hidup semakin mencabar.Semua ibu bapa mengharapkan anak-anak mereka menjadi orang yang berguna dan cerdik pandai.Dapat gaji besar, rumah besar, kereta besar..macam dalam bait  lagu ‘kalau aku kaya’.Itulah realitinya..

Semasa anak-anak dalam kandungan,ibu bapa dah plan anak-anak bakal jadi apa..doktor,engineer, lawyer, pilot, penyanyi,pelakon dll..Maka,sejak dari kecik, anak-anak akan dihantar ke seberapa banyak tempat tuition untuk menuntut ilmu sains, English ,matematik dan sebagainya. Ibu bapa sanggup menghabis duit beratus-ratus demi anak-anak..Selain itu,anak-anak akan dihantar ke kelas muzik untuk release tension mereka.So,anak-anak akan diajar bermain piano,biola,violin, tarian dan sebagainya..

Bila anak-anak belajar agama..???tak pe,nanti mereka akan belajar agama di sekolah.Apa guna ustazah dan ustaz dibayar kalau tak mengajar anak-anak mengenai solat, hukum hakam dan lain lain. Bila anak-anak praktikkan solat, puasa dan lain-lain ajaran islam.. ??Nanti-nanti mesti tahu.Kan dalam kad pengenalan ada tulis ‘ISLAM’. Tu yang penting. Ibu bapa nak suruh anak-anak solat zohor,kesian budak-budak penat balik sekolah.Nak suruh solat asar,mereka dah kena bersiap untuk kelas muzik.Nak suruh solat maghrib,tak sempat sebab kena bersiap untuk ke tuition. Nak suruh solat isyak,penat aktiviti seharian..Biarlah budak-budak ni tidur.Nak kejut untuk solat subuh..awal sangat.kesian..Jadi bila mereka bersolat.. ???tak pe..besar nanti mereka tahu kewajipan solat itu..ayat ini ada dalam pemikiran ibu bapa kini. 

Maka akan lahirlah generasi yang kiblat pun tak tahu arah mana..Lebih malang,kiblat apa pun tak tahu..Sejadah ada..Tu pun nasib ada sebab hantaran mak ayah pada zaman perkahwinan dulu. Tak mustahil kajian yang dilakukan di sekolah-sekolah menengah di satu daerah mencatatkan lebih dari 70% para pelajar tidak cukup SOLAT 5 WAKTU. PELAJAR SEKOLAH MENENGAH bukan sekolah rendah. Salah siapa ??Salah ibu bapa atau para guru ?? Para guru bersama pelajarnya 8 jam sehari sahaja. Selebihnya.. ???Tidak kesian ke lahirnya generasi yang terlalu kejar dunia sehingga lupa tugas sebenar kita dilahirkan didunia ini ?

KEHIDUPAN REALITI (part 2)

Apabila sudah dewasa,maka anak-anak akan dapat tawaran universiti..Ibu bapa gembira sebab anak-anaknya pandai dan dapat tawaran di universiti ternama dan kos yang power. Sesetengah ibu bapa just remind anak-anak mereka tentang pointer..’Kamu buatlah apa pun,yang penting pointer mesti dekan’.Maka,anak-anak mencari kegembiraan  ‘diluar’. Di universiti, mereka akan berjumpa dengan macam-macam ragam jenis manusia. Dan yang penting, tiap individu tidak akan masuk campur hal orang lain. Katanya kenapa perlu menjaga tepi kain oarang. Ini menyebabkan rakan serumah membuat maksiat, tak tegur. Alasannya, kubur masing-masing. So, tahun pertama kebanyakkan adik- adik gadis sudah mempunyai teman lelaki. Katanya untuk berkongsi masalah. Kenapa mesti berkongsi masalah dengan teman yang berlain jantina ??biasanya,apabila ditanya, mereka akan menjawab’Tak pe,dia bakal imam saya ‘.BAKAL je kot..niat tak menghalalkan cara.

WAHAI ADIK –ADIK GADIS, KITA ADA MARUAH UNTUK DIJAGA. MARUAH AGAMA,MARUAH IBU BAPA,MARUAH DIRI.KALAU SEMASA MENJADI TEMAN,SUDAH PEGANG SANA SINI.SIAP SALAM CIUM TANGAN SEBELUM BERPISAH.KATANYA KENA PRACTICE.NANTI KALAU DAH KAHWIN,SENANG.PRACTICE MAKE PERFECT.HELLO..BENDA MACAMNI TAK DA NAK PRACTICE. TIME ‘BERCOUPLE’ SIAP TOLONG MASAK MAKAN KESUKAAN TEMANNYA.KATANYA NAK RASA MAKANAN AIR TANGAN TEMAN WANITANYA.TAK DA MAKNANYA..KEDAI MAKAN BANYAK KAT LUAR..NAK MAKAN APA,BOLEH CARI..ADA YANG TOLONG BASUH PAKAIAN TEMAN LELAKINYA..AMBOI..KEDAI DOBI BELAMBAK KAT LUAR..BOLEH BUAT SENDIRI..COME ON LA..ADA YANG LEBIH MALANG,SIAP BOLEH STAY UP MALAM-MALAM KAT LUAR DENGAN PASANGAN MASING-MASING .KATANYA UNTUK LEBIH MENGENALI DIRI PASANGAN.JAGA DIRI KAMU ADIK-ADIK GADIS..

Wahai ibu bapa..kalian tahu anak-anak keluar dengan siapa ??Keluar pulang ke rumah pukul berapa??Cara pemakaian macam mana ??? pergi ke mana ??Tak pe,ibu bapa akan cakap..kami yakin dengan anak kami.Kami yang mendidik mereka..baik lah..Anda tahu cara anak-anak anda..tapi hakikatnya adakah anda tahu… ???

Di mana kesilapan besar semua masalah ini berlaku ???Sama-sama kita berfikir dan berdoa semoga keturunan kita dilindungi dan dirahmati Allah S.W.T.Ayuh semua saudaraku , kita berubah sebelum terlambat. Kepada saudara-saudara yang telah bergelar ibu bapa, berilah ilmu agama dan ilmu akhirat semaksimum kepada anak-anak kalian. Kepada adik-adik, ayuhlah berubah..Dunia hanya sementara,Jangan terlalu leka dan tersalah langkah. Berubahlah selagi diberi peluang. Kepada saudara-saudara islam sekelian, sama-samalah kita bertegur, mengingati kearah kebaikan. Tidakkah kita semua bersaudara.. ??Ayuh berubah dan berdoa menjadi hamba yang lebih baik disisiNya.

P/s : berbakat juga sahabat saya ni.......saya akan pujuk beliau untuk sama2 berjuang di medan ini satu hari nanti...kita akan berkunjung ke blog beliau :)) Biiznillah...




2 comments:

NadiaH NaDya said...

hakikat zaman sekarang

Akh Joko said...

kaifa halukum haalan ?

semoga segera menikah ya ?

keep moving... istiqomah with Islam... :)