Pages

Jun 12, 2011

Bagaimanakah Suratku Nanti?

Assalamualaikum wbt.


Bersediakah membaca sendiri segala catatan amal yang akan diperlihatkan kepada kita?

Baik dan buruk semuanya tercatat tanpa tertinggal satu pun.

Malah yang sudah kita lupakan.

Tercatat setiap saat dan detik sepanjang kehidupan di negeri sementara ini. Dan tiap-tiap seorang manusia Kami kalungkan bahagian nasibnya di lehernya, dan pada hari kiamat kelak Kami akan keluarkan kepadanya kitab (suratan amalnya) yang akan didapatinya terbuka (untuk di tatapnya). (Al-Israa' 17:13) 


(Lalu Kami perintahkan kepadanya): "Bacalah Kitab (suratan amalmu), cukuplah engkau sendiri pada hari ini menjadi penghitung terhadap dirimu (tentang segala yang telah engkau lakukan)". (Al-Israa' 17:14)


Sesiapa yang beroleh hidayah petunjuk (menurut panduan Al-Quran), maka sesungguhnya faedah petunjuk yang didapatinya itu hanya terpulang kepada dirinya sendiri, dan sesiapa yang sesat maka sesungguhnya kesan buruk kesesatannya hanya ditanggung oleh dirinya juga. Dan seseorang yang boleh memikul, tidak akan memikul dosa perbuatan orang lain (bahkan dosa usahanya sahaja). Dan tiadalah Kami mengazabkan sesiapapun sebelum Kami mengutuskan seorang Rasul (untuk menerangkan yang benar dan yang salah). (Al-Israa' 17:15) 0 comments: