Pages

Jun 1, 2012

Selamatkan Palestin

Assalamualaikum wbt."Dan Janganlah kamu (merasa) lemah, dan jangan (pula) bersedih hati, sebab kamu paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang beriman." (Ali-Imran 139)Seruan daripada Allah s.w.t. kepada seluruh mukminin. Kamu sekali-kali tidak akan ditimpa ketakutan, tidak akan diselubungi kesedihan dan hati kamu sekali-kali tidak akan diresapi kekecewaan. Kekecewaan tidak akan bergabung dengan keimanan, kamu berada pada darjat yang paling tinggi selagi mana kamu beriman serta mempunyai talian dengan Allah yang Maha Mulia lagi Berkuasa.
Kita boleh melakukan banyak perkara demi untuk saudara-saudara kita di Gaza.

Ini adalah kewajiban setiap individu..

 • Qunut - Membaca qunut pada setiap kali solat dan ajarkan makna qunut dan waktunya kepada orang-orang yang masih belum mengetahuinya.

 • Tinggalkan makanan, minuman dan kerehatan yang berlebihan dan salurkannya kepada saudara-saudara kita di Palestin. Salurkan kepada badan tempatan yang menguruskan sumbangan untuk membantu rakyat Palestin.

 • Mendermalah untuk membeli senarai ubat-ubatan yang diperlukan dan diumumkan oleh persatuan perubatan dan kesatuan doktor-doktor Arab. Menyumbang secara terus samada sumbangan yang berbentuk material ataupun kewangan.

 • Bersama-sama turut serta mempersiapkan rombongan (untuk menyalurkan kelengkapan pakaian, makanan dan bahan api).

 • Menyumbanglah dengan darah kamu (Jikalau kamu terhalang untuk berjihad di bumi Palestin, maka menyumbanglah dengan darah kamu untuk menyelamatkan para mujahidin di sana).

 • Luahkan kemarahan kamu dengan segala wasilah yang dibenarkan - sertailah perhimpunan yang disusun secara sah di stadium dan dataran di peringkat negeri atau kebangsaan ataupun di kawasan-kawasan perumahan dan kampung.

 • Paparkan slogan pada banner, bunting atau tulislah dengan tangan kamu sendiri atau sebarkanlah sms dan emel.

 • Tabung Palestin di setiap rumah (Didik anak-anak kamu menabung dari perbelanjaan mereka demi untuk Palestin).

 • Wahai para pemudi dan wanita yang beriman mendermalah dengan barang-barang perhiasan yang kamu miliki.

 • Kepada seluruh warga yang bekerja, gunakanlah kedudukan kamu untuk menyelamatkan Palestin. Sebagai contoh:-

  • Para Pendakwah: Bangunkan Ummah untuk membantu Palestin dan serulah pihak-pihak berkuasa dengan kebenaran.

  • Ahli Parlimen: Gunakan segala jentera pemantauan supaya Kerajaan melaksanakan tanggungjawabnya secepat mungkin.

  • Ahli Politik dan Parti: Himpunkan ummah untuk isu ini, berlumba-lumbalah sekarang untuk menyelamatkan ummah.

  • Pengamal Undang-undang : Berusahalah di peringkat nasional dan antarabangsa untuk mengutuk perang dan penyembelihan secara beramai-ramai ini.

  • Wartawan: Sertailah dengan kalimah : melalui bahan bacaan ataupun televisyen, sebarkan kepada dunia melalui radio dengan maklumat-maklumat dan juga melalui televisyen mengenai usaha ummah untuk menyelamatkan Palestin. Dedahkan pekung musuh, berilah peringatan kepada mereka yang berlengah-lengah, serulah ummah dan bangunkan orang-orang yang lupa.

Kewajiban secara jama'ie

Semua Kesatuan, persatuan dan pertubuhan-pertubuhan NGO, sekarang ini sedang berhimpun untuk menyusun usaha secara berkumpulan menuntut supaya pintu masuk ke Palestin dibuka. Dengan izin Allah semua pertubuhan ini dengan kerjasama daripada rakyat Arab, umat Islam dan seluruh rakyat di dunia akan melakukan apa yang tidak dilakukan oleh negara-negara dan institusi-institusi antarabangsa.

"Dan katakanlah: Bekerjalah kamu, maka Allah akan melihat pekerjaanmu, begitu juga RasulNya dan orang-orang Mukmin.." (At-Taubah : 105)

Sumber :
Aman Palestin
www.amanpalestin.net
Apa yang telah kita sumbangkan?
Apa yang boleh kita sumbangkan? 

Tiap hari kita mendengar berita, kisah benar yang berlaku di Palestin.
Namun mengapa kita seolah-olah tidak ambil peduli.
Jika kita ambil peduli, hanya sekadar membaca berita tentangnya.
Kita sebenarnya sungguh selesa dengan keadaan kita sekarang. Tempat tinggal kita yang aman damai, tiada halangan untuk kita mengamalkan Islam.

Kita berasa tidak mampu untuk  berada di sana bersama-sama berjuang. Namun, kita masih lagi boleh berdoa kerana doa senjata ampuh muslimin, kita boleh lagi menyalurkan bantuan wang (Link di tepi blog ini), menyalurkan ubat-ubatan, pakaian kita, kepakaran kita seperti mereka yang mempunyai kepakaran dalam bidang perubatan, hantar sms pada rakan-rakan.

Mungkin sebab kita kurang bersemangat nak membantu kerana kurangnya pengetahuan kita tentang apa yang sebenarnya yang terjadi, kita kurang tahu apa yang sebenarnya diperjuangkan oleh rakyat Palestin, apa nilainya Palestin pada kita umat Islam, apa sejarah yang sebenarnya dah berlaku di Palestin.

Jom sama-sama kita meluangkan masa, cari maklumat, baca dan 'study' tentang Palestin. Ramai yang menjadi pengguna tegar internet, tapi maaaalas sangat nak baca tentang Palestin. Ruginya kita. Banyak sangat dah masa yang terbuang, membaca tentang hiburan yang tiada memberi sebarang faedah untuk Islam. 

InsyaAllah, selepas kita lebih faham, kita tahu apa hubungan kita dan Palestin, kita tahu tujuan kita membantu, kita akan lebih bersemangat untuk menghulurkan bantuan yang termampu. Teringat saya pada method dakwah pada seseorang yang baru mengenal Islam, diajarkan kepadanya Konsep Ketuhanan- Akidah dahulu sebelum disuruh bersolat, berpuasa dan sebagainya kerana memahami konsep dahulu itu penting. Kita bukan robot untuk membuat sesuatu tanpa mengetahui apa yang dibuat, tapi kita manusia yang mempunyai akal untuk mengetahui apa yang dilakukan. Ia lebih menjamin ISTIQAMAH.


Palestin jauh di mata, tapi dekat di hati!2 comments:

Akh Joko said...

Ya Alloh Wahai Yang Maha Penolong, selamatkanlah saudara saudari kami di Palestina... bantulah mereka ya Rabb...

"menangkanlah dalam keridhaan-Mu"

~kamilah~ said...

amin..amin..amin..